2010-12-12 10:15:39, vasárnap
|
|
|
Shiitake gomba
Dr. Babulka Péter egy régóta hiányzó könyv megírására adta a fejét. Orvosok, természetgyógyászok egyre jobban felfigyeltek a gombák gyógyító erejére. Nemes egyszerűséggel a könyv ,,A XXI. sz. gyógyítói a gombák" címet kapta. Az alábbiakban a shiitake (japán fagomba) leírását, illetve jótékony tulajdonságait tesszük közzé.
Shiitake gomba (leírás, előfordulás)
A shiitake a Polyporales rendbe és a Polyporaceae családba tartozó Lentinula (= Lentinus) nemzetség gyógyászati szempontból legfontosabb faja, melyet Kínában illatos gombának, Japánban shiitake néven ismernek. Kalapja világos vagy sötétbarna, 5-12 cm átmérőjű. A tönk világosabb színű a kalapnál, és pikkelyes. Kizárólag a már elhalt fák törzsén és főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén él.
Az enyhén fokhagymás ízű, jó szöveti szerkezetű és kiváló eltarthatóságú shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után a legtöbbet termesztenek (évente kb. 1 000 000 tonnát). Magyarországon évente több mint 20 tonna gombát állítanak elő, de hazai piacra csak töredéke kerül magas ára és ismeretlensége miatt.
Shiitake, a véraktivátor:
A Távol-Keleten, ,,véraktivátornak" tartják, és többféle panasz és betegség (pl. meghűlés, gyermekek kanyarója, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, fekete himlő) megszüntetésére és gyógyítására használták. Kínában azok között a ,,gyógynövények" között említik, amelyek többféle öregedés elleni anyagot tartalmaznak. Japánban hagyományosan gyomorfekély, köszvény, székrekedés, rövidlátás, allergiák, aranyér, gennyedések és szexuális zavarok kezelésére használták.
A XIV. század óta ismert tumornövekedést gátló hatása
A shiitake gomba fontos kálium- és cinkforrás (ez utóbbi vegyületnek az immunvédekezésben van szerepe). Szárazanyagának mintegy 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális). Szénhidráttartalma 67%, zsírtartalma 4%. Rosttartalma magas. Nukleinsav-tartalma 7% körüli (a gabonáké 1-4%, a húsoké 2,2-5,7%), a benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést. Legfontosabb poliszacharidja a lentinán (nagy molekulasúlyú, tisztított poliszacharid), mellette azonban figyelmet érdemel még az 1,3-béta-glükán és az emitanin is, valamint a micéliumban jelen lévő és KS-2-nek nevezett, aminosavat is tartalmazó poliszacharid.
Gyógyhatásai:
Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait.
Ezek az alábbiakban foglalhatók össze:
(1.) antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben),
(2.) baktérium- és gombaellenes,
(3.) immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat),
(4.) tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően),
(5.) májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat),
(6.) vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően),
(7.) a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint
(8.) általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).
Legfőbb alkalmazási területei:
A shiitake immunrendszerünk bástyája. A friss és a szárított gombát, a termőtestből és a micéliumkultúrából előállított standardizált kivonatokat, valamint a lentinánt és egyéb shiitake hatóanyagokat leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (pl. gyomor-, máj-, végbél- és tüdőrák, valamint leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére használják. Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.
Hová menjek shiitake gombát szedni?
Nagyon ritkán ökopiacon, bioboltokban kapható friss shiitake gomba, amelyből pörkölt, gombaleves készíthető. Leginkább javasolt fogyasztása a szárított gomba termőtest, illetve a micéliumkultúrából készült kivonat. Ez kapszulázott formában cégünknél elérhető. A gyógyító gombák zászlóshajója a shiitake, de dr. Babulka Péter könyvéből még számos nálunk lassan elérhető gombát is megismerhetünk (maitake, reishi, cordycept, chaga).
Forrás: Babulaka Péter: Értékes gyógyanyagaink, a gombák című könyvből, Természetgyógyász Magazin, 2007. szeptember, XIII. évfolyam 9. szám, illetve: népgyógyászat.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: koleszterinszint, immunstabilizáló, inzulintermelést, immunrendszerünk, helyreállítására, vírusfertőzések, szárazanyagának, véraktivátornak, megszüntetésére, tumornövekedést, micéliumkivonat, poliszacharidja, mechanizmusokat, érelmeszesedés, ismeretlensége, tulajdonságait, eltarthatóságú, megbetegedések, megismerhetünk, gyógyanyagaink, immunstimuláns, magyarországon, potencianövelő, hörgőgyulladás, egyszerűséggel, poliszacharid, standardizált, hagyományosan, termőtestének, leggyakrabban, cukorbetegség, immunfunkciók, feltételezett, tüdőgyulladás, csökkentésére, molekulasúlyú, régóta hiányzó, gombák gyógyító, könyv „, tönk világosabb, enyhén fokhagymás, csiperke után, legtöbbet termesztenek, shiitake gomba, gabonáké 1-4%, benne lévő, micéliumban jelen, gomba termőtestének, legfontosabb hatásait, alábbiakban foglalhatók, érelmeszesedés folyamatát, cukorbetegség kialakulását, Babulka Péter, Babulaka Péter, Természetgyógyász Magazin,
|
|